Усі новини

Обережно – сальмонельоз!

Впродовж І півріччя поточного року в області зареєстровано 56 випадків сальмонельозу, що становить 4,9 на 100 тис. населення, з них захворіло 20 дітей (Рівненська територіальна громада – 24 випадки, Бабинська територіальна громада – 8 випадків, Білокриницька, Клеванська, Великоомелянська та Шпанівська територіальні громади – по 2 випадки).

У березні зареєстрований спалах сальмонельозу, який виник після святкування дня народження у с. Дмитрівка Бабинської територіальної громади. У хворих виявили Salmonella enteritidis.

Сальмонельоз – інфекційне захворювання, що характеризується переважним ураженням травної системи з розвитком діареї, інтоксикації та зневоднення організму. Як правило має тяжкий перебіг.

Джерелом збудника інфекції є домашні тварини,  водоплавна птиця, кури, коти, собаки, хворі та бактеріоносії. Особливу небезпеку становлять носії, якщо вони працюють з харчовими продуктами.

Найчастіше люди заражаються вживаючи  харчові продукти, забруднені сальмонелами – яйця, м’ясо птахів, тварин, риби, салати, фрукти, кондитерська продукція.  Сальмонели, які розмножуються в харчових продуктах не змінюють ні смак, ні запах, ні зовнішній  вигляд.
Інкубаційний період складає від кількох годин до 1-2 днів. Розвиваються явища гастроентериту та гастроентероколіту (біль у животі, блювання, пронос). Підвищується температура тіла, спостерігається токсикоз та зневоднення. Випорожнення прискорюються, вони рідкі, пінисті, дуже неприємного запаху.

Щоб запобігти захворюванню на сальмонельоз, необхідно виконувати певні правила:

  • Ретельно мийте руки з милом після контакту з домашніми тваринами, перед приготуванням їжі, після відвідування туалету та перед їжею.
  • Не використовуйте в їжу м’ясо хворих тварин та птиці.
  • Щоб не придбати м’ясо хворих тварин та птиці не купуйте його на стихійних ринках.
  • Не використовуйте в їжу або для виготовлення майонезу яйця водоплавної птиці.
  • Забезпечуйте достатню термічну обробку м’яса та риби, кип’ятіть молоко, куплене на ринку.
  • Використовуйте окремий кухонний інвентар для обробки м’ясної, рибної сировини та готових страв.
  • Ретельно мийте свіжі фрукти та овочі.
  • Зберігайте їжу в холодильнику.
  • Не зберігайте їжу за кімнатної температури довше ніж дві години.
  • Вживайте якісну питну воду.

При найменших ознаках хвороби зверніться за медичною допомогою.

Поділитися:
Знайти