Обережно – сальмонельоз!
16 липня 2024Впродовж І півріччя поточного року в області зареєстровано 56 випадків сальмонельозу, що становить 4,9 на 100 тис. населення, з них захворіло 20 дітей (Рівненська територіальна громада – 24 випадки, Бабинська територіальна громада – 8 випадків, Білокриницька, Клеванська, Великоомелянська та Шпанівська територіальні громади – по 2 випадки).
У березні зареєстрований спалах сальмонельозу, який виник після святкування дня народження у с. Дмитрівка Бабинської територіальної громади. У хворих виявили Salmonella enteritidis.
Сальмонельоз – інфекційне захворювання, що характеризується переважним ураженням травної системи з розвитком діареї, інтоксикації та зневоднення організму. Як правило має тяжкий перебіг.
Джерелом збудника інфекції є домашні тварини, водоплавна птиця, кури, коти, собаки, хворі та бактеріоносії. Особливу небезпеку становлять носії, якщо вони працюють з харчовими продуктами.
Найчастіше люди заражаються вживаючи харчові продукти, забруднені сальмонелами – яйця, м’ясо птахів, тварин, риби, салати, фрукти, кондитерська продукція. Сальмонели, які розмножуються в харчових продуктах не змінюють ні смак, ні запах, ні зовнішній вигляд.
Інкубаційний період складає від кількох годин до 1-2 днів. Розвиваються явища гастроентериту та гастроентероколіту (біль у животі, блювання, пронос). Підвищується температура тіла, спостерігається токсикоз та зневоднення. Випорожнення прискорюються, вони рідкі, пінисті, дуже неприємного запаху.
Щоб запобігти захворюванню на сальмонельоз, необхідно виконувати певні правила:
- Ретельно мийте руки з милом після контакту з домашніми тваринами, перед приготуванням їжі, після відвідування туалету та перед їжею.
- Не використовуйте в їжу м’ясо хворих тварин та птиці.
- Щоб не придбати м’ясо хворих тварин та птиці не купуйте його на стихійних ринках.
- Не використовуйте в їжу або для виготовлення майонезу яйця водоплавної птиці.
- Забезпечуйте достатню термічну обробку м’яса та риби, кип’ятіть молоко, куплене на ринку.
- Використовуйте окремий кухонний інвентар для обробки м’ясної, рибної сировини та готових страв.
- Ретельно мийте свіжі фрукти та овочі.
- Зберігайте їжу в холодильнику.
- Не зберігайте їжу за кімнатної температури довше ніж дві години.
- Вживайте якісну питну воду.
При найменших ознаках хвороби зверніться за медичною допомогою.