Усі новини

Скільки солі можна споживати щодня

Зазвичай, люди не замислюються, скільки солі вони споживають щоденно. До того ж важко визначити скільки солі ти з’їдаєш разом з їжею.

Більша частина солі міститься в оброблених харчових продуктах (наприклад, в готових стравах, перероблених м’ясних продуктах і рибних продуктах –  у шинці, ковбасах, копченій і солоній рибі, сирах та солоних закусках) або в харчових продуктах, що споживаються у  великій кількості (наприклад, хліб). Такі продукти краще споживати у не великій кількості.

Високий рівень споживання солі впливає на підвищення кров’яного тиску, виникнення серцево-судинних захворювань.

Рекомендована денна норма вживання солі – 5 г (приблизно одна чайна ложка без верху).

Сіль додають як під час приготування їжі, так і окремо за столом (наприклад, столова сіль, соуси тощо). Рекомендовано замінити споживання не йодованої солі на йодовану.   Використання йодованої солі є ефективним, безпечним та доступним засобом профілактики йододефіциту.

Щоб зменшити щоденне споживання солі, рекомендовано:

  • додавати менше солі у страви, не ставити сільничку на стіл;
  • при приготуванні домашніх страв використовувати більше прянощів, зелені з одночасним зменшенням додавання солі;
  • обмежити або взагалі не давати дитині перероблені м’ясні продукти (сосиски, ковбаси), солоні закусочні продукти, а також консервовані соуси та страви із додаванням готових приправ.
Поділитися:
Знайти